bota ailurofobi - ett par som går på gatan vid en häck

Bota ailurofobi - behandling av kattfobi

Vi illustrerar behandling av ailurofobi med ett fiktivt fall baserat på forskning och klinisk erfarenhet.

När Sara var fem och ute och lekte så råkade hon trampa grannkatten på svansen. Hon kom hem gråtandes med sönderrivna ben. Sedan dess har hon lidit av en stark kattskräck. Läs om hennes upplevelse och hur hon blev av med sin kattfobi.

Vad är Ailurofobi?

Så fort Sara såg en katt så började hennes hjärta bulta och hon blev torr i munnen. Hon frös till is eller sprang därifrån. När hon såg en katt på gatan kunde hon ta långa omvägar.

Hon hatade det smygande sättet de rörde sig på. Pälsen kändes så äcklig och deras jamande var väldigt obehagligt. Det kändes som deras stirrande, elaka ögon borrade sig in i henne.

”Enligt Statistiska Centralbyrån fanns det 2012 ungefär 1,2 miljoner registrerade katter i Sverige.”

All den energi som Sara lade ned på att leta efter katter gjorde henne trött. Det fanns precis överallt. Det kändes som att hon ständigt såg sig över axeln och att hon aldrig riktigt kunde slappna av.

Hon var så rädd för katter att det var jobbigt att se dem på TV. Hon tyckte även tigrar och lejon var obehagliga. Sara hade också svårt för leksaker som föreställde katter.

När grannen skaffade katt så började hon få svårt att gå ut i sitt eget trapphus. Hon förstod då att hon behövde bota sin kattfobi.

En kvinna som ler efter att ha lyckats bota kattfobi

Kattfobi – Behandling med KBT

Sara fick träffa en psykolog som arbetade med KBT -behandling. Tillsammans så gjorde de en lista över alla situationer hon tyckte var obehagliga.

Hon insåg att de var betydligt fler än hon tänkt på från början. Saras vardag hade övertid börjat styras mer och mer av hennes kattskräck.

Sara fick sedan på ett stegvis och kontrollerat sätt möta sin rädsla. När hon inte längre kände sig rädd när hon tittade på bilder så fick hon hålla mjukisdjur. Till slut kunde hon vara i samma rum som en katt utan att känna sig orolig.

Idag har Sara mer energi över till det hon tycker meningsfullt. Hon tar inte längre några omvägar när hon ska till jobbet. Hon har varit hemma hos en kollega med katt flera gånger. Sara har lyckats bota sin ailurofobi.

Läs mer om hur vi behandlar din rädsla här.